Καλώς ήρθατε στην
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Μαγνησίας είναι μια από τις πιο παλιές Προσκοπικές Περιφέρειες της Ελλάδας. Όλα τα Προσκοπικά μας Συστήματα δημιουργούν τις καλύτερες υποδομές και οργανώνουν εκδρομές και συγκεντρώσεις που δίνουν απλόχερα ιδιαίτερες και μοναδικές εμπειρίες και βιώματα γεμάτες αξίες και ήθος σε όλα μας τα Προσκοπικά μέλη. Στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες και τις δράσεις μας.
Θα χαρούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας...!!!
Προσκοπική Κίνηση
Στην Προσκοπική μας Περιφέρεια μεγάλωσαν πολλές γενιές οι οποίοι διαμορφώθηκαν σε υπεύθυνους και ικανούς πολίτες της περιοχής μας. Ο Μαγνησιακός Προσκοπισμός αποτέλεσε ένα από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους οργανισμούς ανάπτυξης νέων που βασίζονται σε αξίες, παρέχοντας ελκυστικά προγράμματα γεμάτα περιπέτεια για νέους διαμορφώνονοντας τον χαρακτήρα τους.

Αγέλη Λυκοπούλων

Παιδιά που συμπλήρωσαν το 7ο έτος της ηλικίας τους και είναι μαθητές της Β' Τάξης του Δημοτικού Σχολείου μέχρι το αργότερο να συμπληρώσουν το 11ο έτος, εντάσσονται στην Αγέλη Λυκοπούλων.

Μάθε περισσότερα

Ομάδα Προσκόπων

Παιδιά που συμπλήρωσαν το 11ο έτους της ηλικίας τους και είναι μαθητές της ΣΤ' Δημοτικού και το αργότερο μέχρι να συμπληρώσουν το 15ο έτος, εντάσσονται στην Ομάδα Προσκόπων.

Μάθε περισσότερα

Κοινότητα Ανιχνευτών

Παιδιά που συμπλήρωσαν το 15ο έτος της ηλικίας τους και είναι μαθητές της Α' Λυκείου και το αργότερο μέχρι να συμπληρώσουν το 18ο έτος, εντάσσονται στην Κοινότητα Ανιχνευτών.

Μάθε περισσότερα

Προσκοπικό Δίκτυο

Ενήλικες που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους και το αργότερο μέχρι να συμπληρώσουν το 26ο έτος, μπορούν να συνεχίσουν στο τέταρτο τμήμα που είναι το Προσκοπικό Δίκτυο.

Μάθε περισσότερα

Ένωση Παλαιών

Η Ένωση Παλαιών Προσκόπων αποτελεί το συμπληρωματικό κομμάτι στο οποίο βρίσκονται άτομα που υπήρξαν ενεργά μέλη της Προσκοπικής Κίνησης σε κάποια φάση της ζωής τους.

Μάθε περισσότερα
Video παρουσίαση κατασκηνωτικού κέντρου "Κένταυρος"

Τα κατασκηνωτικά - εκπαιδευτικά κέντρα είναι τα ορμητήρια απο όπου θα πρέπει να παίζεται η να ξεκινάει το Προσκοπικό παιχνίδι στο φυσικό του χώρο, την ύπαιθρο. Αν λοιπόν επιθυμείς να γνωρίσεις από κοντά την ομορφιά του Πηλίου και το Προσκοπικό μας καταφύγιο " ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ" μπορείς να επικοινωνήσεις με την Περιφέρεια Μαγνησίας.

Κάνε "κλικ" δίπλα και δες την ομορφιά του "Κενταύρου" στα Χάνια, Πηλίου.
Κατασκηνωτικό Κέντρο"Κένταυρος"
Στα Χάνια του Πηλίου βρίσκεται το παραδοσιακό και πανέμορφο Προσκοπικό κατασκηνωτικό και εκπαιδευτικό μας κέντρο «Κένταυρος». Μάθε περισσότερα →
Ιστορικό Αρχείο Μαγνησίας
H Περιφέρεια Προσκόπων Μαγνησίας διαθέτει ένα χώρο όπου υπάρχει το Ιστορικό Αρχείο των Προσκόπων της Μαγνησίας. Μάθε περισσότερα →
ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ
Ποιά είναι η αποστολή μας ?
Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία. Για την επίτευξη της Αποστολής, η Προσκοπική Κίνηση στηρίζεται στην εθελοντική, υπεύθυνη προσφορά ενηλίκων καταρτισμένων στελεχών.
Ποιό είναι το όραμα μας ?
Το 2027 ο Προσκοπισμός να συνεχίσει να αποτελεί πρωτοπόρα παιδαγωγική Κίνηση Αρχών και Αξιών, υποστηριζόμενος από έναν οργανισμό με σύγχρονο προσανατολισμό, δίνοντας την ευκαιρία σε 40.000 νέους και νέες σε όλη την Ελλάδα να συμμετέχουν και να ωφελούνται από ένα καινοτόμο πρόγραμμα, που θα τους ενεργοποιεί ως χρήσιμους και ευτυχισμένους πολίτες μιας καλύτερης κοινωνίας.
Από τι ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κανείς;
Κατώτερο όριο ηλικίας για την ένταξη ενός παιδιού σε Προσκοπικό Σύστημα είναι τα 7 χρόνια (να πηγαίνουν δηλαδή Β’ Δημοτικού). Ανώτερο όριο στην ηλικία ενασχόλησης με τον Προσκοπισμό δεν υπάρχει. Όποιος το επιθυμεί μπορεί να ασχολείται μέχρι τα βαθιά του γεράματα. Δεκτοί στον Προσκοπισμό μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή και ενήλικες που δεν έχουν υπάρξει Πρόσκοποι στην παιδική ή εφηβική τους ηλικία.
Πώς ακριβώς διαχωρίζονται οι ηλικιακές ομάδες στον Προσκοπισμό;
Η Προσκοπική Κίνηση απασχολεί παιδιά και εφήβους από 7 μέχρι 18 ετών και νέους έως 26 ετών. Ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα που ανήκουν εντάσσονται σε Κλάδους:
Στα Λυκόπουλα (από 7 έως 11 ετών):
Στους Προσκόπους (από 11 έως 15 ετών):
Στους Ανιχνευτές (από 15 έως 18 ετών):
Στο Προσκοπικό Δίκτυο (από 18 έως 26 ετών):

Και οι τέσσερις Κλάδοι λειτουργούν µε την επίβλεψη και την ευθύνη εκπαιδευμένων ενηλίκων εθελοντών που τους βοηθούν ν’ ανακαλύπτουν τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους και να διαπαιδαγωγούνται στη συνεργασία και την υπευθυνότητα.
Σε τι διαφέρει ο Προσκοπισμός από άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες;
Ο Προσκοπισμός είναι πολυσυλλεκτικός και πολυδιάστατος. Εκεί που οι περισσότερες εξωσχολικές δραστηριότητες για παιδιά και εφήβους προσφέρουν στα παιδιά την ανάπτυξη μίας μόνο ικανότητας, μίας γνώσης ή απλά διασκέδαση, το Προσκοπικό Πρόγραμμα προσφέρει πολυσχιδείς δράσεις.

Όλες μας οι δραστηριότητες είναι σχεδιασμένες ώστε να είναι ελκυστικές αλλά και παράλληλα να κοινωνικοποιούν, να ευαισθητοποιούν και να δίνουν αυτοπεποίθηση στα παιδιά, τους εφήβους και τους νέους, για την μετέπειτα ζωή τους. Στους Προσκόπους, το παιδί θα βρει μια παρέα φίλων μέσα στην οποία θα μάθει να συνεργάζεται, θα ανακαλύψει νέες κλίσεις, θα ζήσει νέες εμπειρίες και θα κερδίσει ανεκτίμητες γνώσεις.

Τελικά, το παιδί θα έχει τη δυνατότητα να γίνει αυτόνομο, ως άτομο αλλά και ως μέλος του κοινωνικού συνόλου, υποστηρικτικό, ικανό δηλαδή να δείξει ενδιαφέρον για τους άλλους, να ενεργεί μαζί τους και για αυτούς και να μοιράζεται τις ανησυχίες τους. Επίσης, θα έχει τη δυνατότητα να γίνει υπεύθυνο, ικανό να αναλαμβάνει τις ευθύνες για τις πράξεις του, αλλά και αφοσιωμένο, ικανό να διεκδικεί και να δρα, πάντα με σεβασμό σε αξίες και υψηλά ιδανικά.
Πόσο κοστίζει;
Η ετήσια συνδρομή αρχίζει από τα 25€ και σε αυτή περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και ασφαλιστική κάλυψη από την ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ.
Πώς μπορώ να είμαι βέβαιος ότι το παιδί μου θα είναι ασφαλές; (ιδιαίτερα σε δράσεις στη φύση)
Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει περισσότερα ατυχήματα γίνονται μέσα στο σπίτι, παρά στη φύση! Σε κάθε περίπτωση οι Πρόσκοποι λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να είναι ασφαλή τα παιδιά και οι νέοι σε μια δράση στο ύπαιθρο.
Με τι ακριβώς θα έχει την ευκαιρία να ασχοληθεί ένα παιδί μέσω του Προσκοπισμού;
Οι Πρόσκοποι ενδιαφέρονται ενεργά για την υγεία των παιδιών, των εφήβων και των νέων και κάνουν δράσεις προσανατολισμένες στην αποτροπή της εξάρτησης από το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και άλλες εξαρτησιογόνες συμπεριφορές και συνήθειες.

Είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε κοινωνικά ζητήματα, όπως η μετανάστευση και η φτώχια και κάνουμε δράσεις με σκοπό να ευαισθητοποιήσουμε για τη σπουδαιότητα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αναγκαιότητα της παγκόσμιας ειρήνης και να βοηθήσουμε συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα επιβίωσης.

Πραγματοποιούμε δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, την καλύτερη διαχείριση των φυσικών πόρων, την ανακύκλωση, την αναδάσωση, την πυροπροστασία και εκπαιδευόμαστε από φορείς, για να μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι σε περίπτωση ανάγκης.

Και τέλος, συμμετέχουμε στα κοινά, είμαστε δηλαδή οι ίδιοι ενεργοί πολίτες που προσπαθούμε συνειδητά να επηρεάσουμε το κοινωνικό γίγνεσθαι πραγματοποιώντας δράσεις ωφέλιμες για τους νέους, το περιβάλλον και την κοινωνία.

E-mail: info@scoutsmagnisia.gr | Ακολουθήστε μας στο FB, Youtube, Instagram, Twitter: scoutsmagnisia  |  Βόλος